Monday, July 4, 2011

Inner beauty~

:: Dont judge a book, by it's cover ::
Bagi aku, first impression sebenarnya xsepenting mana dibandingkan dengan kecantikan dalaman, keluhuran jiwa dan raga. -..-''
i) Katakan kau jumpa org tu baru first time tp dah benci,meluat n kutuk kaw2. Padahal kau xkenal rapat pun. Its how when kau kenal rapat dengan orang tu n kau letakkan diri kau dalam diri mereka. Kata omputeh, ''put yourself in my shoes''. But even kau da kenal rapat,selama mana pun dengan someone kau xkan tetap kenal diri mereka. Jadi belajar terima mereka seadanya. Kasut pun kalau pakai lama2, lunyai,koyak-rabak,oversize bagai.
etc: Ak masuk lab microb, section respiratory berkenaln dgn En.tetttt. First impression, He's not bad orangnya, tgok gaya mcm playboy, dress up kerja mcm pg opis, tp on the other side dia sgt byk menolong. A-Z. Kau yg benci microb ni pun smp da suke, bila rehat rasa nak duk je dlm lab. Makan agar plate tu pun da rasa kenyang. ;p
ii) Katakan kau berpindah kerja ke tempat lain sebab staff kat situ teramat busy-body pasal diri korang n duk situ mcm tercungap2 nak bernafas. OMK! *Oh mak kau! Tp macam kuar dari mulut buaya msuk kandang singa! *merapu. Tempat kerja baru pun sama, what d hech! So what ur desicion? Bagi notis benti keje 24 jam? MAki staf2 baru? Takkk kan.. Adapt. Adapt urself, jgn la terus negatif n mcm xde jalan penyelesaian. Bersihkan hati dari prasangka negatif terhadap orang disekeliling. Kentalkan jiwa bro, ak taw kau boleh buat. Mulut kau je potpet2 tp keje tetap jalan. Gaji masyuk. Kot2 nanti kau terus lupakan ''MIMI'' kau neh :p  Good luck!

''Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (QS Al Baqarah : 216)

2 comments:

Fariduddin El-Islam said...

pening aku baca.. tp aku stuju dgn pe yg ko tls.. dnt jdge a book by its cvr

_naJw@_~. said...

heee ;p biasa la pompuan py ulasan lebar panajng hakhak